Seriál francouzská kuchyně díl 2.: CROISSANT

23.02.2022

Víte, že předchůdcem croissantu je rakouský Kipferl, pečivo velmi podobné našemu loupáku? První zmínky o něm datují již do 13. století. Croissant si Francouzi nejvíce oblíbili až v 19.století, a to díky Rakušanovi Augustu Zangovi, který si v Paříži otevřel vídeňskou pekárnu, kde nabízel mimo jiné i pečivo podobné tvaru půlměsíce, které později Pařížané přejmenovali na croissant (francouzsky znamená croissant půlměsíc či srpek měsíce). Tento tehdejší croissant se od toho dnešního však lišil přípravou těsta. Až kolem roku 1905 se začal připravovat ze speciálního kynutého listového těsta a získal takovou podobu, jakou známe dnes. 

Příprava těsta na croissanty je velmi časově náročná. Ač se těsto velmi podobá tomu našemu listovému, v procesu přípravy je třeba do těsta zapracovat kostku másla a těsto na několikrát přeložit a vyválet. Croissanty jako takové se pak smotávají z trojúhelníčků a po následném vykynutí teprve můžou do trouby.