Seriál francouzská kuchyně, 1.díl : Crème brûlée

10.02.2022

Kdo nezná tuto francouzskou pochoutku, jako by nebyl.. Sladký vanilkový krém a karamelová krusta, často podávaná s ovocem, tvoří neodmyslitelný dezert francouzské kuchyně. Téměř v každé francouzské domácnosti najdete vše na přípravu Crème brûlée, jako je ruční hořáček, a typické nádobky ramekin (ramequin).

Název Crème brûlée může být velmi zavádějící, jelikož se může přeložit jako "Spálený krém". Slovo brûlée však odkazuje na proces rozžhavení a následnou karamelizaci cukru na vanilkovém krému, díky kterému získává sladkou krustu. 

I když se o původ Crème brûlée přou tři území - Katalánsko, Francie a Velká Británie (první zmínky o něm datujeme již do roku 1324 v Katalánsku), neodmyslitelně patří k francouzské kuchyni. O jeho proslavení ve Francii se postaral François Massialot ve své publikaci "Nouveau cuisinier royal et bourgeois" v roce 1691. Crème brûlée není náročné na ingredience - vystačíte si se žloutky, vanilkou, smetanou a cukrem - za to je náročnější na přípravu (je radno dodržet kulinářský postup). Měli jste již možnost ochutnat Crème brûlée ?